Yazı yazma kuralları!!!

Çokluortam – Filmler kategorisine nasıl yazı yazılmalıdır?

Yazı genel olarak 3 bölümden oluşmalıdır.

Başlık, yazarların kendi isteğine göre şekillenebilir ama her yazar filmler kategorisi için yazdığı yazılarda benzer başlıklar kullanmalıdır.

Örn:

Kayhan Filmi Üzerine Düşüncelerim

Saksı Olmanın Faydaları Filmi Üzerine Düşüncelerim

Yatay olan bir görsel, mümkünse size göre filmi en iyi anlatan görsellerden biri öne çıkan görsel olarak kullanılmalıdır.

1.bölüm filmin neden izlendiği, filmi izlerken yaşadığınız ama film ile ilgili olmayan olaylar ile ilgili olmalıdır. Bu bölümde filmin orijinal adı, yönetmeni, uyarlama ise hangi kitaptan uyarlama olduğu, başrol oyuncularının isimleri yer alırsa yazı okura daha çekici gelecektir. 1-2 paragraf ve en az 1 fotoğraf bulunmalıdır.

2.bölüm Başlık 4 ile yazılmış Filmin Konusu başlığı ile başlamalıdır. Detaylar hakkında bilgi verilmemelidir. Varsa filmin internet sitesi, sinema salonlarının tanıtıcı paragrafları, film tanıtım sitelerinin metinlerinden, fragmanlardan yardım alınabilir. 1-2 paragraf ve en az 1 fotoğraf bulunmalıdır.

3.bölüm Başlık 4 ile yazılmış Sonuç başlığı ile başlamalıdır.  Film hakkında düşünceleriniz, filmde dikkatinizi çeken olumlu/olumsuz şeyler hakkında bilgi verilir. İstenirse film açık bir şekilde önerilebilinir ya da önerilmez. En az 2 paragraf olmalıdır ve son paragraf bir kaç satırı geçmemelidir. Son paragraftan önce fragman eklenmelidir.

Çokluortam – Kitaplar kategorisine nasıl yazı yazılmalıdır?

Yazı genel olarak 6 bölümden oluşmalıdır. En az 2 görsel kullanılmalıdır.

Başlık, yazarların kendi isteği üzerine şekillenebilir ama her yazar kitap kategorisi için yazdığı yazılarda benzer başlıklar kullanmalıdır.

Örn:

Kitaplar ve Sigaralar (George Orwell) Kitabı Üzerine Düşüncelerim

Zombi Manifestosu (Sarah Juliet Lauro & Karen Embry) Kitabı Hakkında Düşüncelerim

Yatay olan bir görsel, mümkünse blog yazarı tarafından başka nesnelerle birlikte çekilmiş (kalem, defter, kahve, çay, deniz… vb.), öne çıkan görsel olarak kullanılmalıdır.

1.bölüm giriş paragrafı olarak adlandırılabilir. Kitap ile alakalı blog yazarının en önemli gördüğü şeyler üzerine genel bilgiler verilmelidir.

1.bölümden sonra kitabın kapak görseli internetten bulunarak eklenmelidir.

2.bölümde yayınevi ile ilgili bilgiler verilmelidir. Yayınevi ile ilgili blog yazarının görüşlerine de yer verilebilir.

3.bölümde yazar ve eğer varsa çevirmen ile ilgili bilgiler verilmelidir. Yazar (ve çevirmen) ile ilgili kitap tanıtımına etki edecek yorumlara yer verilmemelidir.

4.bölüm kitabın arka kapağında yer alan metin olmalıdır. Bu metin alıntı (Shift+Alt+Q) olarak yazılır.

5.bölüm kitap hakkında blog yazarının düşünceleri ile ilgilidir. Kitabın akıcılığı, kitabın konusu, yazarın/çevirmenin performansı, kitaptan beklentiler-kitaptan elde edilenler gibi bilgiler verilebilir.

6.bölüm yazının genel bir özeti olmalıdır. İstenirse (tavsiye edilmez) kitap açık bir şekilde önerilebilir ya da önerilmeyebilir. Bu durumda neden açıkça belirtilmelidir. Kitabı okuduktan sonra yapılması planlananlar hakkında (Örn: “Yazarın bu kitapta performansının iyi olduğunu düşündüğüm için  diğer kitapları içinde kütüphanemde yer ayırdım.”) bilgi verilebilir.