Kitaplar

İyi Yürekli Yaşlı Adamla Güzel Kızın Öyküsü (Italo Svevo) Kitabı Hakkında Düşüncelerim

İnce kitaplar her zaman daha cazip gelmiştir. Kısa sürede bitmesi, olay örgüsünün kopmaması, ister istemez akıcı olması gibi nedenler ince kitapları daha çok sevmeme neden olmuştur. Bunlarla birlikte, eğer kitabın ismi anlamsız değilse ve farklıysa da o kitap benim için 1 adım öndedir. Italo Svevo tarafından yazılan, Peren Demirel tarafından Türkçeye çevrilen İyi Yürekli Yaşlı Adamla Güzel Kızın Öyküsü kitabı neredeyse bu özelliklerin tamamını kapsadığı ve bir de ucuz olduğu için satın aldığım kitaplardan biri.

ISBN 9786059775575

Son tivitır paylaşımını 2015 sonunda yapmış @fabulakitap profilinden yayınevi. İnternet sitesi yayında değil. Fabula Kitapın bir çok yayımlanan kitabı var ama kendisine ait bir bilgi bulmak zor. İsminin farklılığı, logosundaki fabulanın b’sini ters virgül yapmasının şirinliği nedeniyle yayınevini merak etmiştim ama bir bilgiye sahip olamadım. Yayımladığı kitaplara bakarsak iyi amaçlar edinmiş bir yayınevi fabula.

Italo Svevo İtalyan edebiyatının önemli yazarlarından biri. Modernist edebiyat denen akımın ilk temsilcilerinden. Adını, Freudtan etkilenerek yazdığı Zeno’nun Bilinci kitabıyla duyurmuştur. Farklı türlerde eserleri mevcuttur. Türkçeye çeviren Peren Demirel hakkında ise 20’ye yakın kitabın çevirisini yaptığı haricinde bir bilgiye sahip değiliz.

Modern İtalyan edebiyatı denince akla ilk gelen isimlerden olan Italo Svevo, tüm eserlerinde insanın çelişkileri ve benliğinin en derininde saklı olanı açığa çıkarmakla uğraşmış; bir insanı tanımlarken onu kendi doğasından ayırmadan, iyisi kötüsüyle, güçlü ve zayıf yanlarıyla anlatmıştır. Elimizdeki eser de bir Svevo klasiği ve dünya edebiyatının köşetaşlarından biridir. Güçlü görünen ama zayıf, kendinden emin ama zaaflarının kurbanı olan bir insanın tüm yönleriyle anlatıldığı İyi Yürekli Yaşlı Adamla Güzel Kızın Öyküsü, sizleri kısa ama aklınızdan çıkmayacak bir hikâyeye davet ediyor.

Kadınları hizmet eden birer varlıkmış gibi gösteriyor kitap. Erkeğin onun için ihtiyaç olduğunu düşündüğünü şeyleri temin etmesinin yeterli olacağını düşünen yaşlı bir adamı anlatıyor. Bunun yanında genç ve güzel kızların yaşlı erkekler için birer tuzak olduğunu, onlarla birlikte olmanın erkeklere zarar verdiğinden de söz ediyor.

Tam anlamıyla erkek egemen toplumu anlatsa da bana bir yazıda okuduğum Çaycı Hüseyin ile Şükrünün sosyolojik incelemesine dair bir yazıyı da hatırlattı. Bu ikiliden Şükrü her zaman Çaycı Hüseyinin yanında, ikinci bir adammışçasına görünüyor. Ama iyi incelediğimizde Şükrünün zarar görmeden her şeyi yaptığını, hep zarar görenin Çaycı Hüseyin olduğunu görüyoruz. Her ne kadar Şükrü pasif karakter olarak görünse de aslında Çaycı Hüseyinin ezilen taraf olduğunu görürsünüz. Bu kitapta da kullanan, aktif taraf erkek gibi görünse de aslında yaşlı erkeğin güzel kızdan uzak kaldığı dönemde güzel kızın daha kötü olmadığı, hayatını eskisi gibi idare ettirebildiğini görebiliriz. Yani her ne kadar kullanan taraf erkek gibi görünse de, pasif görünen güzel kızın asıl yararlanıcı olduğunu görebiliriz.

İnternette yazar hakkında okuduğum yazıları göz önüne alırsak Italo Svevo‘nun kitaplarını okumayın demek gibi bir şey diyebilecek bir konumda değilim. Hikayede görebileceğimiz bir kaç kopukluğu görmemek için belki daha iyi bir çeviri okuyabiliriz. Ya da aynı kitabı bir kaç farklı çevirmenden okursak tam anlamıyla iyi olabilir.