Kitaplar

Felsefe Okuma Rehberi (Nigel Warburton) Kitabı Hakkına Düşüncelerim

Felsefenin öğretilmesinin ülke ve dünya geleceği bakımından önemli olduğunu düşündüğüm için üniversiteye başladığım zamandan beri ara ara felsefe ile ilgili kitaplar okumaya çalışıyorum. Okuduğum kitapları göz önüne aldığımda bilimin oluşmasında felsefe çok önemli. Felsefenin insanların sıkılmadan anlaması için bir rehber kitaplar oldukça fazla. İşte o kitaplardan albenisi en fazla olanlardan biri de Felsefe Okuma Rehberi.

ISBN 9786051713977

Günümüzde Alfa Kitap adını kullanan, bünyesinde Alfa Yayınları, Everest Yayınları, Artemis Yayınları, Kapı Yayınları‘nı bulunduran yayınevi esasen 1980’lerin sonlarında kurulmuş. Bugün 10’larca farklı konuda seri kitaplar yayımlamaktadır.

Nigel Warburton, felsefeyi popülerleştiren kitaplarıyla tanınan İngiliz filozoftur. Kendisini freelance filozof olarak tanımlar. Tivıtırda oldukça aktif olan Nigel Warburton’u @philosophybites ile takip edebilirsiniz. Çevirmen Ahmet Fethi Yıldırım ise 50’den fazla çevirisiyle oldukça aktif bir çevirmen. Çok farklı kitapları Türkçeye kazandıran çevirmenin çeviri dilinin, sadece Felsefe Okuma Rehberi için konuşursam ,oldukça sade olduğunu söyleyebilirim.

Bu, felsefe okurken ihtiyaç duyulan beceriler için özlü ve kolay bir elkitabıdır ve konuyla ilk kez ilgilenen ya da kendisini geliştirmeye çalışan herkesi hedeflemektedir. Felsefenin Kısa Tarihi, Felsefeye Giriş ve Klasiklerle Felsefe’nin yazarı Nigel Warburton, öğrencilerden beklenenleri açıklayıp, çalışma zamanlarını verimli bir biçimde kullanmalarına ve notlarını iyileştirmelerine yardım edecek stratejiler sunuyor:

Felsefe okumak – tarihsel ve çağdaş eserlere hem göz gezdirme hem de derinlemesine çözümleme, kullanılan terminolojiyi ve örnekleri anlama;
Felsefeyi dinlemek – resmi dersler ve gayri resmi öğrenme, kullanılan argümanları anlama, not tutma;
Felsefe tartışmak – tartışma ve araştırma, soru sorma, özlü ve anlaşılabilir bir biçimde iletişim kurma;
Felsefe yazmak – denemeler ve başka yazılar planlama ve araştırma, özgün örnekler bulma, intihalden kaçınma.

Felsefe Okuma Rehberi‘nin kapağına göre bu kitap: “Hem felsefeye giriş dersleri alanlar hem de almayanlar için mükemmel bir başlangıç kitabı.” Ama felsefe öğrencileri için daha iyi bir rehber olduğu kitabın konu başlıklarına bakıldığında anlaşılıyor. Yazar kitabı 5 bölüme ayırmış:

  • Alışkanlık 1: Aktif Okuma
  • Alışkanlık 2: Aktif Dinleme
  • Alışkanlık 3: Aktif Yazma
  • Felsefe sınavlarına hazırlanma
  • Ek okuma

Bu başlıklardan da anlaşılacağı üzere bir felsefe öğrencisinin yapması gerekenler sıralanmış. Felsefe sınavlarına hazırlanma bölümü ile neredeyse sadece öğrencilere hitap etmiş.

Peki felsefeyle amatörce, amatörce tabiri doğru olmayabilir, ilgilenmek isteyen biri için uygun bir kitap mı? Bence evet. Nasıl felsefeci olunur, felsefeci ne yapmalıdır, felsefe nasıl okunur, felsefe nasıl yapılır gibi konulara değindiği ve bu işi basit tuttuğu için amatör felsefeciler için uygun bir kitap.

Ayrıca, aktif dinleme ve aktif tartışma bölümlerinde normal hayatta da kullanabileceğimiz önerilen sunuyor. Özellikle aktif yazma bölümü ile blog yazarlarının da fayda sağlayacağını düşünüyorum.

Bir montun iç cebine rahatlıkla girebilecek bu 105 sayfalık kitap yolculuklarda size eşlik edebilecek bir arkadaş olabilir. Ayrıca sadeliği, seriliği ve verdiği tavsiyelerin günlük hayatta kullanılabilirliği ile felsefenin de aynı özelliklere sahip olduğunu görebileceğiniz bir kitap. Felsefenin her bilimin çıkış noktası olduğu düşünülürse lise felsefesi nedeniyle nefret ettiğimiz ders imajını düzeltmek için okumamızın şart olduğunu düşündüğüm bir kitap.