Mesleki Aforizmalar

Pazarlama Çeşitlerine Göre Ballar Nelerdir?

Petek bal daha sağlıklı diyen ile süzme balın içinde bal harici hiçbir şey olmadığı için daha sağlıklı diyen arasında hangisi haklı düşündünüz mü? Aslında hem ikisi de haklı, hem de ikisi de haksız.

Günümüz dünyasında pazarlama yoluyla insanlar o kadar aldatılıyor ki, tahmin edemezsiniz. Bal ile alakalı en görülür pazarlama ve aldatma yöntemleri ile ilgili kısa bir bilgi vereceğiz.

Piyasada çok farklı isimlerle satılan ballar olsa da bir bunu biraz daha daraltarak 4’e indireceğiz. Süzme, petek, petekli, krem bal.

Petek Balı

Petek bal, hasat sonrası bal üzerinde teknolojik hiçbir işlem yapmadan balın paketlenerek sunulma biçimidir. Arıcı açısından zahmeti daha az, masrafı daha fazladır. Peteğin gözlerinde farklı arı ürünleri bulunduğu için balın tadı konusunda farklılık duyumsayabilirsiniz. Çünkü arı, peteği ördükten sonra ihtiyacı varsa petek gözlerini yumurtlama sahası, polen depolama sahası, arı keki depolama sahası gibi farklı amaçlarla kullanır. Yumurtlama sahası olarak kullandığı ya da eskimiş ve zedelenmiş petek gözlerini ise propolisle onarır, dezenfekte eder. Bu her bir arı ürününün tadı farklıdır ve petek içerisinde bu ürünler farklı alanlarda bulunmaktadır.

Profesyonel arıcılıkta öncelikle işçi arıların yorulmasını azaltmak, zamandan ve masraftan kazanmak amacıyla petek balmumu adı verilen hazır petekler kullanılır. Bu petek balmumları bazen kabartılmış, bazen ise kabartılmadan satılırlar. Bu hazır petek balmumları eski peteklerin bazı teknolojik işlemlerden geçirilerek şekil verilmesiyle yapılır. Yapılması gereken teknolojik işlemlerin bir kısmı yapılmazsa petekte bazı mikroorganizmalar ya da hayvan-bitki ilaç kalıntıları olabilir.

İşçi arılar 1 kg petek üretimi için 10 kg’dan fazla bal tüketirler. Dolayısıyla piyasada 5 kg petek balın fiyatının 13-14 kg süzme bal fiyatına satılması normaldir.

Petek bal

Süzme Bal

Süzme bal, petek balın kapalı gözleri bozularak merkezkaç kuvvetini kullanan bir makine yardımıyla petek ile balın ayrılması işlemidir. Bazen bu işlem merkezkaç kuvvetiyle değil de, sıkıştırma yöntemiyle de yapılır. Arıcı için zahmetli ve daha az masraflı bir yöntemdir.

Süzme bal sağım sonrası çeşitli boy plastik süzgeçlerden geçirilerek süzülmelidir. Bünyesinde mikro ya da makro boyutlarda yabancı maddelerin bulunduğu balların bozulması daha olasıdır.

Farklı çiçeklerde elde edilen süzme bal şişeleri

Petekli Bal

Paketleme çeşidine göre bir miktar petek balın ve süzme balın birlikte pazarlanmasıdır.

Parça bal

Krem Bal

Ülkemizde her yerde bulamayacağınız, özellikle amerika kıtasında sıklıkla karşılaşabileceğiniz baldır. Ballar doğal olarak kristalleşme eğilimi gösterirler. Kristalleşen balda şeker taneleri tüketiciyi rahatsız edebilir. Bu nedenle tüketici bal kavanozunu sıcak suyun içine yerleştirerek kristalleşmeyi tersine çevirebilir. Ya da çikolata olarak sürmeyi tercih ediyorsa en basit yöntemle bir tahta kaşık vasıtasıyla taneleşme istediği kıvama gelene kadar karıştırarak krem bal elde edebilir. Bu şekilde krem bal haline getirilen bal en çok uzun sürelerde bekletilmemelidir.

Krem bal