Kitaplar

Zombi Manifestosu (Sarah Juliet Lauro & Karen Embry) Kitabı Hakkında Düşüncelerim

Mikrop Dergisi Üzerine Düşüncelerim başlıklı yazımda belirttiğim gibi Velespit Yayınları tarafından basılan kitapların siparişini hemen ertesi gün verdim. Gelen ilk 2 kitaptan biri de Sarah Juliet Lauro ve Karen Embry tarafından kaleme alınan, Andaç Akçakayalı tarafından Türkçe’ye çevirilen Zombi Manifestosu: İleri Kapitalizm Döneminde Gayri İnsanı Durum isimli kitaptı.

ISBN 9786058259218

Velespit Yayınları yeni kurulmuş bir yayınevi. Gamlı Baykuş, Alacakaranlık gibi dergilerle yayın hayatına başlayan yayınevi daha sonra farklı konularda kitaplar-çalışmalar yayımlayarak yelpazesini genişletmiş. 2018 Ocak ayı itibariyle Mikrop isimli bir dergi daha çıkarmaya da başladı. Alışılmışın dışında kitaplarla-çalışmalarla ilgilenenler için iyi bir yayınevi olacak gibi görünmekte.

Yazarlar hakkında bilgi sahibi olmak neredeyse imkansız. Sarah Juliet Lauro‘nun tivıtır hesabına, Tampa Üniversitesi‘ndeki (The University of Tampa) profiline bakarsak kendisi yardımcı doçent/profesör asistanı. Karen Embry ile alakalı ise herhangi bir bilgi bulamadım. Kitabı Türkçe’ye çeviren Andaç Akçakayalı ile ilgili ise bu çalışmayı Türkçeye çevirmesi haricinde bir bilgi bulamadım.

Zombi manifestosu, sürü organizması olan bilinçsiz bir varlıkla (zombi), gerçekten post-insan olarak düşünüebilecek yegâne hortlak zombii’nin gelecekteki olasılığını bildirir.

Öncelikle bu yayına kitap diyemeyiz. Sarah J. Lauro ve Karen Embry tarafından derlenen bir çalışma. İngilizcesini internette rahatlıkla bulabilirsiniz. [bağlantı] Yayınevi kitapla ilgili tam bir sınıflandırma yapmasa da kitabın felsefe-düşünce türünde olduğu kanısındayım. Zombi kelimesinin kökeni, farklı alanlarda kullanımı, antropolojide, sosyolojide, psikolojide, siyasi bilimlerde, ekonomide, hukukta, sinemada, edebiyatta kullanımını, insan, siborg, post-siborg, post-insan, zombi, zombii, köle, köle ayaklanması gibi kavramları irdeliyor. Bu irdelemeleri zombilerle alay etsin, ciddi ciddi bahsetsin, ekonomik bir öge olarak kullanılsın tamamına ciddiyetle yaklaşarak yapıyor.

Ufak tefek bir kaç eksiği de yok değil kitabın-çalışmanın. 41 ve 42 numaralı kaynakça aynı. Orijinal metinde ise farklı olduğu görülüyor. Kağıt ve baskı kalitesi bakımından yeterli değil. Kapak illüstrasyonu oldukça güzel ve insanı cezbediyor. Ama kitap kapağına ve ismine bakarak kanan ve kitabı alan insanlar için hayal kırıklığı olacaktır. Kitap kapağında orijinal çalışmanın tam ismi kullanılsaydı daha güzel olabilirdi.

Alfa Felsefe serisinde çıkan Nigel Warburton tarafından yazılmış Felsefe Okuma Rehberi‘ndeki önerileri göz önüne alarak bu çalışmayı ilk etapta anlar-anlamaz okudum. Bu nedenle yazarların düşüncesi-düşünceleri hakkında bilgi sahibi olsam da açıklayabilecek kadar anlamadım. Eğer sizlerde dipnotları ve kaynakça ile birlikte 41 sayfa olan bu çalışmayı belli aralıklarla bir kaç kere okumayı göze alıyorsanız okumanızı tavsiye ederim. Çünkü insanı bilmediği bir dünya hakkında bilgi sahibi yapıyor. Merak duygusunu geliştiriyor. Yeni düşüncelere sevk ediyor. Belki ilginç gelecek ama kitap sayesinde ilk defa duyduğum ve cinsiyetim nedeniyle beni ilgilendirmediğini düşündüğüm lohusa humması hakkında basitçe bir araştırma yaptım. Zombinin Haitili bir kökene sahip olduğu, vodoo ile ilgisi olduğu ile alakalı bilgi sahibi oldum. Ama yeterli Türkçe kaynak bulamadığım için ayrıntılı bilgiye de sahip olamadım.

Çalışmanın yayınlanması nedeniyle yazarlardan Sarah Juliet Lauro‘yu (tivıtırdaki kullanıcı adıyla @zombiescholar) takip edebilirsiniz.