Tanıtım

PenFest 2019 Gözlemlerim

İstanbul nasıl bir yer diye sorarsanız, hiç gün yokmuş gibi bir çok güzel etkinliği aynı anda yapan insanların yaşadığı yer derim. 2-3 Kasım 2019 tarihlerinde İstanbul Komedi Festivali 2019, Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, PenFest 2019, İstanbul Maratonu ve Spor Fuarı 2019, Yelken Yarışları vardı. Ayrıca sadece 3 Kasım 2019 tarihi için İstanbul Maratonu’da vardı. Bu etkinliklerin içinde gitmesem de olur dediğim yelken yarışlarını ve 2 kasımda öğrendiğim komedi festivalini göz ardı edersek geriye 4 etkinlik kalıyor. Hasta olduğum için maratona katılamayacağım belliydi. Ama bir kere 15K için yazılmıştım ve tişörtümü almalıydım. Kitap Fuarı içinse bu sene için gitmeyi düşünmüyordum. Çünkü yıllardır taaa Ardahanlardan çıkıp fuara gelen ben geçenlerde bir arkadaşımla yaptığım sohbet sonrasında katılmamaya karar verdim. Öncelikle imzalı kitap fetişim yok. Eğer bir yazarla tanışmadıysam, sohbet etmediysem sıraya girip imza almak mantıklı gelmiyor. İndirimler konusunda ise zaten yıl içinde daha fazla indirimleri çeşitli internet sitelerinde görebiliyoruz. Zaten ben kitap okuyacaksam pek indirime bakan biri de değilim. Ayrıca fuar çoook uzağa kuruluyor ve gezerken o kadar çok yoruluyorum ki, mecalim kalmıyor. Bu nedenle bildiğime göre ikincisi düzenlenen PenFest haricinde günümü geçirebileceğim bir etkinlik kalmamıştı.

Her ne kadar herkesin gözüne sokmasam da kalemleri seviyorum. Yazmayı sevdiğim için başlayan bu sevgi dolma kalem ve çeşitli yazım araçlarıyla devam etti. Bugün elimde çeşitli kalite, marka ve çeşitte 10 kadar dolma kalem var. Üniversiten mezun olan yakın akrabalarıma ve arkadaşlarıma hediye ettiklerim ile kaybettiklerim hariç.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

PenFest (@penfestival)’in paylaştığı bir gönderi ()

PenFest’e gelirsek, festival Çırağan Sarayı binasında yapıldı. Öncesinde internetten kaydınızı yaptırıyor ve elinizi kolunuzu sallayarak festivale katılıyordunuz. Fakat ben cumartesi günü internet kayıt yaptıktan yaklaşık bir kaç saat sonra gittiğimde kaydımın olmadığını öğrendim. Bu nedenle orada yeniden kayıt oldum ama bu da işe yaramadı. Sanırım kayıt sistemleri bozulmuş.

Fuar sadece iki günlük. Bu tarihlerde olmasının başlıca nedeni ise Dolma Kalem Günü’nün kasım ayının ilk cuması olması. Cumadan sonraki ilk hafta sonu festival düzenlenmiş. Festival anladığım kadarıyla genel olarak tek bir firmaya ait stantlardan oluşuyor. Çay, kahve, su ve kuru pasta ücretsiz. Kalemlerde ise genel olarak %20 ve üzeri indirim var.

Fiziki şartlar bakımından festivalin yapıldığı alan çok daraşmalık. Özellikle ana salona çıkan koridor 2 taraflı stantlar nedeniyle tıklım tıklım. Çıkmakta, girmekte zor.

Festivalde çoğunluğu dolma kalem olmak üzere her türlü kalem, bir kaç markaya ait defter ve kağıtlar, mürekkepler, yazı materyalleri vardı. Görünüş olarak festivalden çok fuar gibiydi çünkü giriş koridorundaki bir kaç kalem işleme sanatçılarının performansları ve eserleri, Yazı Tükanı adlı bir işletmenin performansı, içeri kısımda da Graf Von Faber Castell stantında yapılan performans vardı. Ama içeriye girildiğinde genel olayın kalem tanıtma değil satma olduğu apaçık görülüyordu. Keşke kalem işleme sanatçılarının eserleri ve performansları daha fazla göz önünde olsaydı. Hem dolma kalem üzerine yapılan işlemeler, hem kurşun kalem uçlarına yapılan minimal işlemeler-çizimler-oymalar çok güzeldi ama kalabalıktan yeterince inceleme fırsatım olmadı. Bunun yanında kaligrafi, güzel yazı ya da ne derseniz deyin yazı yazarak yapılan performansları daha rahat izlemek isterdim. Festivalin belki de en sevdiğim kısmı ise yapılan yarışmalar ve Sunay Akın‘ın performansı oldu. 3 Kasım 2019 Pazar günü ne tür etkinlikler yapıldığını ise bilmiyorum çünkü katılamadım.

Dediğim gibi festival biraz daha satış havasına büründüğünden dolayı ben de kalabalığa uyup Platinum Plaisir PGB-1000 ve Kaweco Liliput Eco-Brass adlı iki adet dolma kalem ve bir dönem arayıp da bulamadığım Staedtler triplus multiset 34 SB4 adlı bir adet kalem seti aldım. Bu kalemlerle alakalı kısa da olsa birer yazı paylaşmayı düşünüyorum ama şimdi değil. Sadece aldığım dolma kalemlerin ikisinden de memnun kaldığımı söylemeliyim.

Sonuç olarak kitap fuarına gitmeyerek cüzdanıma kötülük yaptım ama bu seneki kalem özlemimi az da olsa azalttım.