Tanıtım

4. Üsküdar Kitap Fuarı

4. Üsküdar Kitap Fuarının dün bitmesiyle bu yazıyı yayımlamada geç kaldığımın farkındayım. Ama bu fuar ile alakalı neredeyse hiç yazı olmaması nedeniyle geç de olsa yayımlamam gerektiğine inanıyorum.

Farklı konularda kitaplar yayınlayan 100’den fazla yayınevini bulacağınız 4. Üsküdar Kitap Fuarı, Bağlarbaşı Kültür Merkezindeydi. 10-18 Şubat 2018 tarihleri arasında açık olan fuara ulaşım oldukça kolaydı. Üsküdar’dan Kadıköye ya da Ümraniyeye giderken Bağlarbaşında Kültür Merkezi durağında inmeniz ve 5 dakika yürümeniz yeterliydi.

Bağlarbaşı Kültür Merkezi, daha önce gitmeyenler için bulmanın zor olabilecek bir yerde. Ümraniye tarafından gelirken Selamiali Mahallesine doğru 250 metre kadar devam ederseniz görebilirsiniz kültür merkezini. Eğer Üsküdar tarafından geliyorsanız Kültür Merkezi durağında inip kafelerin arasından arka caddeye çıktığınızda sağa dönmelisiniz.

İstanbul Anadolu yakasında her sene, farklı ilçelerde farklı isimlerle kitap ve sahaflar fuarı olsa da, Anadolu yakasında bu tür fuarların artması gerekiyor. Üsküdar, bu ilçeler içerisinde ulaşımı en kolay yerlerden biri olduğu için dolayısıyla buradaki fuarda önemli bir fuar oluyor.

Anadolu yakasının göbeğinde bir fuar organizasyonu oldukça mantıklı. Fuar alanına ulaşım çok kolay. Özellikle A salonunun yerleşimi okuyucu odaklı. Ben kitapları tavsiyelere, reklamlara göre alan biri değilim. İstiyorsam, o an beğendiysem alırım. Fuarda da bir kaç stantta beğendiğim 3 kitabı satın aldım. Yayınevlerinin indirimleri ise internet siteleri ile yaklaşık olsa da kitabı inceleyerek almak isteyenler için yeterli bir indirim.

Fuarın her kesime hitap etmemesi en büyük handikapı. Maneviyatıyla bildiğimiz Üsküdarın bu havasının fuara da yansıtıldığını gördüm. Benzer, hatta aynı eserlerin bir kaç yayınevinin standında olduğunu da gördüm. Bu yüzden ve eğer Üsküdar bu fuara katılımı arttırmak istiyorsa öncelikli olarak her yayınevinin katılımını teşvik etmeli, yayınevlerinin isteklerine uygun cevaplar vermelidir. Zaten, fuar alanındaki gözle görülür boşlukların en büyük nedeni de bu olmalı. Özellikle B salonu olarak adlandırılan kısımda çok az yayınevinin olması okuyucunun kitaplar arasında kaybolmasını engelliyor. Bunun yanında fuarın ziyaretçi sayısında da azalma görülüyor. Bir de, özellikle yeni yayınevlerinin de teşvik edilmesi gerekiyor. Son bir kaç senede kurulduğunu bildiğim ve kitaplarını biraz daha indirimli almak istediğim yayınevlerinin hiç biri fuarda yoktu.

Umarım 5. Üsküdar Kitap Fuarı en azından biraz daha her okuyucuya hitap eden bir yapıda olur. Bununla birlikte Üsküdar’da böyle bir fuarın olması çok güzel bir olay. Gelecek sene 5. Üsküdar Kitap fuarında istediğimiz kitapları bulabiliriz.