Doğaperest

Kamp Atmak: Sakarya Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı

2018 Yılı Hayat Değerlendirmesi adlı yazımda da bahsettiğim gibi 2019 yılı için en az 3 kez kamp yapmayı planlamıştım. O yazıyı yazdığım dönemlerde İstanbula yakın kamp alanlarını araştırıyordum. Ama ne yazık ki bulduğum alanların herhangi birinde kamp atmaya cesaret edememiştim. Bu yüzden ilk etapta bir kamp grubuyla birlikte kamp atmak daha mantıklı gelmişti. Bir çok farklı etkinlik sitesi içinden hayırlısı diyerek bir grubu seçtim. Nasıl bir şanssa grubunda yakın zamanda bir kamp atma planı varmış. İşte o kamp yeri Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı.

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı, İstanbul hengamesinden kurtulmak isteyenler için güzel bir yer. İstanbuldan yaklaşık 150 km uzaklıkta bulunan bu tabiat parkında kamp atılabileceği gibi günü birlik etkinlikler içinde gelinebilinir. Tabiat parkının işletmesinin özel sektör tarafından yapılıyor olması buranın belki de tek kötü özelliği.

Tabiat parkı hakkında genel bilgi

Bir çok farklı meşe, çam, köknar çeşidine ve her ormanda görebileceğiniz çiçekli bitkilere rastlayabileceğiniz tabiat parkı kara ve su kuşları açısından önemli bir zenginliğe sahip. Kamp attığım tarih itibariyle çok fazla kuşa ve diğer yaban hayvanlarına rastlamamış olsam da yaban domuzundan sincaba, kaplumbağadan kertenkele türlerine ve bir çok göçmen kuşu gözlemleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra grubumuza gölde balık tutmanın yasak olduğu söylendi fakat uygun zamanlarda göle ekmek attığınızda farklı balıkları ekmekleri kapışırken izleyebilirsiniz.

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkına nasıl gidilir?

Tabiat parkına gitmek için Sakaryaya ulaştıktan sonra Karasu tarafına doğru devam edilmesi gerekiyor. Yaklaşık 10 dakikalık bir sürüşten sonra tabiat parkının giriş kapısına gelmiş oluyorsunuz. Eğer aracınız yoksa günün uygun saatlerinde toplu taşıma ile de ulaşım sağlanabilirmiş. İstenirse tabiat parkına ait internet sitesi [bağlantı] de incelenebilir.

Tabiat parkı girişinin koordinatı: 40°49’58.6″N 30°28’07.1″E ya da 40.832932, 30.468640 (Aşağıdaki haritadan inceleyebilirsiniz.)

[Yandex Haritalar] [Bing Haritalar] [what3words: ///doğdun.ilkokullar.göçmen]

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkında kamp atmak

Geçmiş dönemde bazı kamp organizasyon gruplarının kalabalık bir kampta, tabiat parkına ve tabiat parkı alanındaki kamu mallarına zarar vermesi neticesinde alanda kamp yapmak işletmecinin ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün istişaresi sonucunda yasaklanmış. Bahsedilen o kampta bulunanlardan da duyduğuma göre cidden kamp alanındaki bir çok masaya, bekçi kulübelerine ve ağaçlara zarar verilmiş. Bu yüzden piknikçilerin yoğun olduğu zamanlarda alanda kamp için işletmeciden izin almak neredeyse imkansız. Eğer izin alabilirseniz de muhtemelen normal ücretin çok daha üzerinde bir ücret isteyeceklerdir.

Tabiat parkında kamp kurulabilecek bir çok yer bulunmakta. Biz tabiat parkına girdiğimiz yere göre söylersem oldukça ileride bir kulübenin yanına kamp attık. Kamp attığımız yere göre yaklaşık 300 metre ötemizde temiz olmasa da suyu olan bir tuvalet alanı bulunmaktaydı. Tuvalet haricinde su imkanı ise yoktu.

Tabiat parkının çok ağaçlıklı yerleri haricinde cep telefonunun çekmediği yer yoktu. Ayrıca tuvalette ve eğer işletmeci ile anlaşıp açtırabilirseniz kulübelerde elektrikte bulunmaktadır.

Kamp ihtiyaçlarına gelirsek; işletmeciyle iyi bir pazarlık sonrası isteseniz römorkla, isterseniz kiloyla bölgede yapılan seyrekleştirme çalışmaları sonrasında işletmeciye kalan odunlardan satın alabilirsiniz. Eğer para harcamak istemiyorsanız seyrekleştirmeler sonrası alanda bırakılan odun parçaları da yeterli gelebilir. Ama bu durumda havanın yağmurlu olma durumuna karşın ıslak odunları kurutmak için ilk ateşi yakabileceğiniz kuru odunu yanınızda götürmelisiniz. Gıda bakımından ise tabiat parkının şehre 10 dakikalık, köye 5 dakikalık mesafede bulunması ve alan içerisinde işletmeciye ait çeşitli gıda işletmelerinin olması nedeniyle zorluk çekmezsiniz.

Alanda kamp haricinde kuş gözlem, yaban hayat gözlem, doğa yürüyüşü, çeşitli spor etkinlikleri yapabilir ya da benim yaptığım gibi huzurlu bir ortamda dinlenebilirsiniz.