Tanıtım

Drupal 8’de Çekirdek Temanın Görünmemesi

Ne yazık ki Drupal Türkçe kaynağın az bulunduğu, daha çok profesyonel olarak kullanılan bir CMS. Bu nedenle Türkiye’de bir çok kişi websitesi yapmak için daha çok Türkçe kaynağa sahip basit CMS’lere yöneliyor.

Eski bir sürüm olan Drupal 8’i kullanmak istediğimde hem çekirdek temanın hem de yüklediğim temaların görünmemesi, daha doğrusu CSS’lerinin okunmaması nedeniyle her seferinde çözüm bulamayıp bıraktım. Son seferimde azmettim ve kendimce sorunu çözdüm.

Öncelikle Drupal 8’in kurulumunu yaptığımda tema bu şekilde görünüyordu. Yeni temaları yüklemem de fayda etmedi. Tema konularına kısmen aşina olduğum için sorunun CSS ile alakalı olduğu düşündüm. Tarayıcıda “Sayfa Kaynağı”na baktığımda CSS yolları aşağıdaki gibi görünüyordu.

CSS adreslerinde sorun var gibi görünüyordu çünkü tema yolunu göremiyordum. Yüklediğim diğer temalarda da benzer görüntüler vardı. Zaten Bartik adlı temanın CSS klasörüne baktığımda onlarca CSS dosyası vardı. Sayfa kaynağında görüntü aşağı yukarı şu şekilde olmalıydı.

Tema değiştirdiğim halde bu sorun varsa, diğer Drupal 8 sitelerde bu sorun yoksa ayarlarımda sorum olabileceğini düşündüm ve özellikle CSS ile ilgili veritabanında, .htaccess dosyasında ve ayarlarda neler yapabileceğime baktım. İnternette yaptığım araştırmada da tam anlamıyla aynı soruna rastlamadım ama çoklu site kurulumlarında yaşayanların olduğunu gördüm. En sonunda Drupal 8 içinde yapılacak küçük bir tıklamayla bu sorunu çözebildim. Dene dene bu çözümü buldum. Öncelikle aşağıdaki yolu takip edin ve aşağıdaki sayfaya gelin:

Configuration -> Performance

Bu sayfada Clear all caches’a tıklayın. Sonra Aggregate CSS files ve Aggregate JavaScript files satırlarının başındaki tiki kaldırın. Save Configuration’a tıklayıp sayfayı yenilediğinizde temanızı görsel olarak görebileceksiniz.

Artık yeni temalarınızı yükleyebilir, içeriklerinizi girebilirsiniz.