Filmler

Saksı Olmanın Faydaları Filmi Üzerine Düşüncelerim

Mesut Süre‘nin sunduğu Rabarba‘da -yanlış hatırlamıyorsam- Merve Polat‘ın tavsiye ettiği, yakın zamanda Blog Sözlük‘teki bir kaç içerikte denk geldiğim orijinal adı ile The Perks of Being a Wallflower filminin başrollerinde Emma Watson, Logan Lerman ve Ezra Miller bulunuyor.

Listemde bir çok farklı filmler bulunmasına rağmen Saksı Olmanın Faydalarını seçmemdeki en önemli kriter internette okuduğum yorumlardı. “Listeme eklemiştim ama ergen filmi diye erteleyip duruyordum.“, “Aynı ben.”, “Ne vıcık vıcık bir Amerikan gençlik filmi, ne de sizi sıkıntıdan öldürecek bir festival filmi.” gibi kişisel düşünceleri internette çokça görebilirsiniz bu film için.

Filmin yönetmeninin ve senaristinin aynı zamanda uyarlandığı kitabın da yazarı olması film için ayrı bir albeniydi benim için. Ama filmi izledikten sonra kitabını okumamış biri olarak kitap ile ilgili düşünceleri okuduğumda kitabın daha cüretkâr olduğunu düşünmeye başladım. Sanki senarist yazarın kelimelerini kırpmış.

Filmin Konusu

Film süresince sadece bir kaç kere anılan en yakın arkadaşı intihar etmiş Charlie, -sanırım- yaşadığı sorunlar nedeniyle kitaplara bağlanmış ve ileride yazar olmak isteyen yeni liseye başlayan çekingen bir genç. Liseye başladığı anda hiç arkadaşı yok.

İnsanları uzaktan izlemeyi seven Charlie bir şekilde bir grup arkadaşla tanışır ve onlarla birlikte takılmaya başlar. Yeni arkadaşlarıyla birlikteyken sorunlarının bittiğini düşünse de, onlar olmadan sorunlarının aynı şekilde devam ettiğini kötü bir şekilde tecrübe edecektir.

Sonuç

Filmin başlangıcından sonuna kadar bazı şeyler cevapsız kalıyor. En azından benim merak ettiğim şeyler. Mesela arkadaşı neden intihar etti? Charlie’nin çekingen olmasının nedeni olarak gördüğüm teyzesi Charlie’ye “Bunları sakın kimseye söyleme” derken ne demek istedi?

Bununla birlikte filmde, bir şeyler yapmak isteyen ama kendince çelişkileri nedeniyle istediklerini yapmayan ya da erteleyen, zaman zaman ani ataklarla kendinden bile beklemediği cesareti gösteren ergen çok güzel anlatılmış.

Aynı zamanda oyuncuların performansları, yaşadıkları trajedileri yansıtmaları, ergen heyecanı film süresince anlaşılabiliyor. Bu durum filmde -en azından benim için- kendinizi görmenizden kaynaklı rahatsızlık veriyor izleyene.

İzlediğinizde kitabını da okumak isteyeceğiniz bir film The Perks of Being a Wallflower -ya da garip bir çeviriyle Saksı Olmanın Faydaları.

Not: Kitabın Türkçe çevirisi internette 10 lira gibi bir fiyata satılıyor. Orijinal kitap ise  40 liranın üstünde fiyatlara satılıyor. Bana bu kitabın orijinalini hediye etmek ya da bendeki kitaplarla takas etmek isteyen olursa yoruma beklerim.