Diğer

Microsoft Office’i başka bir dizine kurma

Yapay zeka her geçen gün bilgisayarlarımızın kullanımını bizlerin elinden alıyor. Windows 11‘de daha kapsamlı ve optimize edilmiş bir bilgisayar için bir takım zorunluluklar getirmiş ve onlardan biri de bazı uygulamaların kurulum dizinlerini kullanıcının değiştirememesi.

Bir süredir Windows 11 kullanıyorum ve memnunum. Fakat bilgisayarımın kurulumunda yaptığım bir kaç hata nedeniyle bir süredir hem windowstan, hem bilgisayarımdan, hem de bazı uygulamalardan tam verim alamamaya başladım. Bu hatam bilgisayarı hafızasını ikiye bölmek ve ana dizini, yani C sürücüsünü, 120 GB civarında bırakmaktı. Bu nedenle bir süredir bazı uygulamalarımı D sürücüsünde oluşturduğum dosyaya aktarmaya başlamıştım. Geçtiğimiz günlerde de bilgisayarda yaklaşık 5 GB kadar yer kaplayan Microsoft Office 2021‘i taşımak istedim ama kurulum yoluyla taşıyamadığımı fark ettim. Bu nedenle yaptığım araştırmalarda bazı yöntemler gösterilmesine rağmen anlayamadığım bazı durumlar mevcuttu ve bunları anladığım kadarıyla sizlere de anlatarak Microsoft Office 2021‘i ya da farklı dizine kurmak istediğiniz ama Microsoft tarafından kurulumuna izin verilmeyen uygulamayı farklı bir dizine nasıl kuracağımızı anlatacağım.

  • Öncelikle, bu yöntemin uygulanması için ana dizininizde, yani C sürücüsünde, 5 GB kadar boş alanınızın olması gerekiyor. Eğer sürücünüzde bu kadar boş alan var ise Microsoft‘tan aldığınız Microsoft Office’i ana dizine kurun.
  • Microsoft Office kurulumu gerçekleşirken, programın kurulmasını istediğiniz dizinde istediğiniz ad ile dosya oluşturun. Ben D sürücüsünde bulunan Programlar klasörünün içinde Microsoft Office klasörü oluşturdum.
  • Kurulum tamamlandıktan sonra C sürücüsündeki Program Files, Program Files (x86), Program Dosyaları, Program Dosyaları (x86)’dan birinde bulunan Microsoft Office ile başlayan her dosyayı kestim. Benim örneğimde Program Files klasörü içerisinde Microsoft Office ve Microsoft Office 15 klasörleri vardı. Kestiğim bu klasörleri bir önceki adımda oluşturduğum Microsoft Office dosyasına yapıştırdım.
  • Dosyalar tamamen taşındıktan sonra Komut İstemi uygulamasını yönetici olarak çalıştırdım.
  • Örnekteki dizinlerden devam edersek komut istemi ekranına aşağıdaki kodları sırasıyla yapıştırdım:
MKLINK /J "C:\Program Files\Microsoft Office" "D:\Programlar\Microsoft Office\Microsoft Office"
MKLINK /J "C:\Program Files\Microsoft Office 15" "D:\Programlar\Microsoft Office\Microsoft Office 15"
  • Her iki koddan sonra “Junction created for” ile başlayan bir onay aldıysak işlemimiz bitmiş demektir.

Artık Microsoft Office 2021’i istediğimiz gibi kullanabiliriz.

Yaptığımız işlemin ne anlama geldiğini merak ediyorsanız yine anladığım kadarı ile anlatayım:

MKLINK işlemini Windows symbolic link yani Türkçesiyle simgesel bağlantı yada sembolik bağlantı olarak adlandırıyor. Bu işlemde var olan bir dizin ya da dosya başka bir dizinde kısayol oluşturularak sembolik olarak gösteriliyor. Yani, eski windows deyimiyle masaüstüne kısayol oluşturur gibi bir işlem yapılıyor. Bu işlemin üç ana parametresi var ki biz bu parametrelerden J parametresini kullandık. J parametresi, yerel bir bağlantı oluşturma işlemi gerçekleştiriyor. Diğer parametrelerden D parametresi varsayılan yani default parametredir. Yerel ve ağ üzerindeki bir dizin için sembolik link oluşturur. H parametresi ise doğrudan dosya odaklı bağlantı oluşturmaktadır. MKLINK işlemi yapılırken kod aşağıdaki gibi kullanılır:

MKLINK <parametre> "<kaynak>" "<hedef>"

Bizim işlemimizde <hedef> dosyamız Microsoft Office 2021 ile alakalı dosyaların bulunduğu dizindi. <kaynak> dosyamız ise ana dizindeki Program Files dosyasındaki Microsoft Office ile alakalı dosyaların bulunduğu dizindi. Bu iki dizin arasında yerel bir bağlantı oluşturarak bilgisayarımıza ilgili klasörün yolu ile alakalı dolaylı olarak yalan söyledik.

Umarım işinize yaramıştır. Eğer işlemi yaparken farklı bir sorun ile karşılaştıysanız yorumlarda belirtiniz. Çözüm bulmaya çalışalım.